Wat kan China van de Nederlandse ouderenzorg leren?

China kan veel leren van de Nederlandse ouderenzorg en gezondheidszorg in het algemeen, iets waar onder andere Therese van den Hurk zich sterk voor maakt. Zij heeft dankzij haar bestuurlijke ervaring binnen Nederlandse zorginstellingen veel ervaring met de gezondheidszorg in Nederland, waaronder met de ouderenzorg. In Nederland hebben we hier al een aantal jaren een degelijk systeem voor, waar we daarnaast nog iedere dag aan werken. China heeft in korte tijd een enorme stijging van welvaart zien ontstaan en kent nauwelijks voorzieningen op het gebied van ouderenzorg. Het land kan daarom veel leren van Therese van den Hurk en andere specialisten, op het gebied van de Nederlandse ouderenzorg.

Kennis van ouderenzorg, GGZ en gehandicaptenzorg

Therese van den Hurk heeft samen met andere bestuurders en specialisten veel kennis van GGZ, gehandicaptenzorg en in het bijzonder de ouderenzorg. Na de handelsmissie in 2013 heeft Therese van den Hurk samen met andere specialisten besloten om deze Nederlandse kennis op de gebieden in China over te gaan brengen, om hen te helpen de volgende stap te nemen. Zij werken onder andere aan het implementeren van professionele zorgconcepten, door vraaggericht te werk te gaan en de juiste zorg aan te kunnen bieden.

Integratie en ontwikkeling van voorzieningen

De beschikbare faciliteiten in China zijn vaak nog sterk eenzijdig medisch georiƫnteerd of gebaseerd op alleen een vastgoedconcept, zonder dat er sprake is van aanvullende zorg- en dienstverlening. Dat betekent dat er op het gebied van integratie en ontwikkeling van de voorzieningen nog veel te winnen valt, iets waar onder andere Therese van den Hurk van grote toegevoegde waarde kan zijn. Ze brengt haar kennis over en deelt inzichten. Op die manier kan China nog veel leren van de Nederlandse ouderenzorg, om er ook daar voor te zorgen dat ouderen van hun oude dag kunnen genieten.

china-nederland