In juni zijn we voor verschillende projecten naar een aantal steden in China geweest.

Beijing: het Plein van de Hemelse Vrede

In Beijing zijn we begonnen, waar we met verschillende organisaties hebben gesproken om onze netwerken te versterken en uit te breiden. Tussen twee besprekingen door hebben we een wandeling gemaakt over het Plein van de Hemelse Vrede. We konden niet zien of de uitgebreide en strenge bewaking met een bijzondere gebeurtenis had te maken, of dat dit standaard is. Navraag bij aldaar aanwezige Chinezen leverde geen antwoord op deze vraag op. Chairman Mao is in elk geval onverminderd populair.Therese van den Hurk in China

TianJin

Therese van den Hurk met Ouderenzorg ChinaIn TianJin hebben we ook verschillende projecten bezocht en gesproken met onze business partners. De bouw vordert gestaag, maar de top van de organisatie voelt zich nog steeds wat onzeker over de bestemming ouderenzorg. De locatie is midden in de wijk, naast en boven een winkelcentrum gelegen (zie foto). Naar ons idee uitstekend gelegen, maar veel Chinezen denken dat ouderen beter af zijn ver buiten de stad.

 

 

 

 

 

 

 

Therese van den Hurk in TianjinWaar wij kleine restaurants veelal als intiem en daarmee gezellig beoordelen, hanteren Chinezen vaak een ander referentiekader. Met grote gebouwen en vooral een grote ontvangsthal met een receptie die bij voorkeur minimaal 10 meter lang is, creëer je status en een ‘gezicht’. Ook zorginstellingen en ziekenhuizen hebben vrijwel altijd zo’n imponerende hal. In Tianjin aten we in een restaurant dat plaats biedt aan 10.000 gasten en beschikt over ca 14.000 m2, zo vertelde men ons. Daarmee is het niet het grootste restaurant van Tianjin, overigens….:

 

 

 

 

Chengdu

Ook in Chengdu hadden we een discussie over of ouderen wel of niet (midden) in de stad zouden moeten kunnen wonen. We bezochten daar een soort vakantie boerderij voor ouderen, voor gezonde ouderen.

Therese van den Hurk bezoekt merencomplex in China

Op zich schilderachtig gelegen bij een uitgebreid merencomplex met ongetwijfeld een grote toekomst voor wat betreft toerisme en recreatie, net als ouderenzorg onderwerpen die erg in de belangstelling staan. Maar voor ons toch de vraag of het een omgeving is waar ouderen gelukkig, onder andere gezien het feit dat het bijna een uur rijden is van de stad en gelegen is op een geaccidenteerd terrein. Net als wij in Nederland enkele decennia ook vaak redeneerden, heeft men daar de indruk dat het zeker voor ouderen met dementie en psychiatrische problematiek helemaal niet zo erg is om wat verder weg van de ‘bewoonde wereld’ te leven.

Overigens spraken we in Chengdu ook met de gemeente, met onder de verantwoordelijke directeur voor ouderenzorg. Het is ons al vaker opgevallen dat de overheid in China vaak goed geïnformeerd is en heel heldere en moderne ideeën heeft op verschillende terreinen, waaronder de gezondheidszorg. De overheid is in China – vergeleken met Nederland – nog altijd erg machtig en krachtig. Alleen voor wat betreft onder andere de ouderenzorg is men grotendeels afhankelijk van private investeerders bij wie het beleidsmatige denken veelal financieel gekleurd is.

 

Deze reis hebben we ook Xian bezocht, de stad van het terracotta leger. Helaas hadden we geen tijd om dat te bezoeken. We hebben wel twee voorzieningen voor ouderenzorg bezocht. Een daarvan lag in een woonwijk, en biedt plaats aan kwetsbare maar gezonde ouderen, ouderen met somatische beperkingen en ouderen met dementie. Zeker voor Chinese begrippen was het en wat ouder huis, met ongeveer 400 plaatsen, 100% bezet (ook bijzonder, we zoen het vaak anders). De faciliteiten waren – naar Nederlandse begrippen – vrij basic, maar de sfeer was goed en warm:

Therese van den Hurk brengt bezoek aan Yao Yang Nursery For The AgedTherese van den Hurk brengt bezoek aan Yao Yang Nursery For The Aged 2

 

Probleem in Chinese nursing homes is dat – nog vee meer dan in west Europa – het beroep van verzorgende laag in aanzien staat. Dat betekent in de praktijk dat men alleen – analfabete – vrouwen en meisjes van het plateland als verzorgende aan kan trekken. Hier leidt men veel op, maar de directeur, een aardige en zeer betrokken vrouw, gaf aan dat het opleiden zo weinig resultaat geeft. We kunnen ons dat goed voorstellen: het omgaan met kwetsbare ouderen en vooral ook ouderen met dementie, is niet makkelijk en vereist een bepaald niveaus qua inzicht. Deze directeur is zeer gemotiveerd om het niveau in haar organisatie te verhogen en zou graag Nederland willen bezoeken om verder te worden geschoold.

 

In Xian bezochten we ook een nieuw project buiten de stad, waarvan hieronder de maquette:

Maquette van een nieuw project in Xian

 

Het project omvat 800 plaatsen, een aanzienlijk deel daarvan is bestemd voor gezonde (en vermogende) ouderen. Het centrale gebouw wordt een revalidatieziekenhuis. Altijd een issue in China: de mogelijkheden om je tegen ziektekosten te verzekeren zijn  beperkt, en ouderen die in overheidsdienst zijn geweest, hebben daar in een voordeel. Dit project is onderdeel van een organisatie waarin een aantal (kleinere) ziekenhuizen functioneren. Altijd belangrijk in China want een ziekenhuislicentie betekent dat een deel van de zorg bij de zorgverzekeraar gedeclareerd kan worden

Dit project gaat op 1 oktober open. Er is belangstelling voor, maar altijd spannend of die belangstelling zich om zet in ‘klinkende munt’. We komen hier graag ver een jaar terug om te zoen of het daadwerkelijk in een behoefte voor ziet!

Bij een wandeling door Xian kwamen we langs deze apotheek:

Chineze mat met aanbiedingen

Je zou kunnen denken dat het een soort poster is van aanbiedingen, maar dat is het niet. Het zijn wel de aanbiedingen, maar dan gedrukt op en loper of mat, die voor de winkel ligt, je loopt als het ware over de aanbiedingen heen. Bijzonder is het volgende: de apotheker heeft een aanbieding; als je voor 3 yuan (ca 50 eurocent) medicijnen koopt, krijg je gratis een ei. Koop je voor 30 yuan medicijnen, dan krijg je 10 eieren, en voor 90 yuan krijg je 30 eieren. Bijna de prijs voor eieren in Nederland – los van de medicijnen -.

Bedenk daar bij, wat eerste helft juni2015 in een Engelstalige Chinese krant werd gepubliceerd, dat de helft van alle antibiotica in wereld naar China gaat. Daar wordt 50% aan dieren en 50% aan mensen gegeven. Resten van antibiotica worden, zeker in de drukbevolkte gebieden in en rond Beijing en Tianjin, volop terug gevonden in het rivierwater. Antibiotica zijn zonder recept te erkrijgen bij de apotheek.

Misschien is een ei eten dan toch beter……..

 

Therese van de Hurk bezoekt Beijing en Tianjin in China