Presentatie congres in Changsa

De reis die ik, Thérèse van den Hurk, maakte naar China in november was bedoeld om een presentatie te houden op een congres in Changsa en daarnaast om verder te werken aan een project in Wuxi, waar we inmiddels een project hebben verworven. Het gaat hier om een bedrijf dat enkele fabrieken exploiteert en daarnaast actief is in de hotellerie. Van daar uit wil men zich verder ontwikkelen in woningbouw en zorg. Het hoofdkantoor is gevestigd in een pand in Wuxi waar we zijn gefotografeerd samen met de directie en een aantal managers:

Therese van den Hurk Ouderenzorgchina

Wuxi is naar Chinese begrippen een kleine stad met ongeveer 5 miljoen inwoners. Het ligt in de Jiangsu provincie en  – met 130 km – dicht bij Shanghai.

In Wuxi zijn we nu berokken bij de ontwikkeling van appartementen gebouwen voor ouderen in een nieuwe, comfortabele wijk van deze stad. Aan de overkant van de weg die langs deze wijk loopt, is een nursing home in combinatie met een revalidatie instelling gepland. Het is de bedoeling dat de appartementen gebouwen voor ouderen gaan beschikken over diverse voorzieningen die ook toegankelijk zijn voor (ouderen in) de buurt en dat van daar uit in de buurt ook thuiszorg geleverd kan gaan worden.

Als je kijkt hoe organisaties in China worden georganiseerd en aangestuurd, is dat nog sterk volgens het principe dat door Mintzberg ‘directe coördinatie’ werd genoemd. Een goed lopende thuiszorg organisatie vereist echter professionele zelfstandigheid van de medewerkers in combinatie met (centrale) sturing op planning en logistiek. Dat zijn competenties en besturingsmethoden die in China absoluut ingevoerd zullen gaan worden in de toekomst, maar nu nog niet vaak worden toegepast. En dat maakt het opzetten van thuiszorg op dit moment lastig.

Visueel ingestelde cultuur

Een belangrijk punt is China is ook dat het een heel visueel ingestelde cultuur is. Plaatjes, beelden zijn heel belangrijk in de communicatie en ook waar het gaat om het ‘instrueren’ van medewerkers:

Therese van den Hurk Ouderenzorgchina

Changsa is de stad waar Chairman Mao is geboren. Changsa ligt in midden China, en is met ca 8 miljoen inwoners een middelgrote stad. Chairman Mao is nog steeds populair in China. Ook bij de investeerders waar wij veelal mee werken. Wel zijn ze allemaal van mening dat hij – Chairman Mao – fout was door dat hij geen vrije markt toe stond. Voor het overige wordt hij over het algemeen  als een sterke leider beschouwd….., en dat wordt positief beoordeeld.

In Changsa logeerden we in een ecologisch hotel, in eigendom van een bedrijf dat apparaten produceert, bedoeld om in kamers/zalen lucht te zuiveren. Deze apparaten (en de producent) zijn inmiddels wereldberoemd, toen president Obama in China was, waren deze apparaten op bijna alle foto’s en filmbeelden te zien.

Het was een groot congres waarin allerlei bedrijven betrokken bij de bouw, hun visies presenteerden. Naast onze delegatie uit Nederland, was er ook een delegatie uit China, een van hun presentaties ging (deels) over ouderenzorg. Japan heeft een sterk vergrijsde bevolking en veel aan gedaan aan ouderenzorg. Daarbij hebben ze veel concepten toegepast die in Nederland zijn ontwikkeld. Het is heel aardig om ‘terug te zien’ hoe zij daar mee zijn omgegaan.

Congres in Changsa