Love for Life

In januari ben ik, Therese van den Hurk, naar China gereisd om onder meer een presentatie te houden in een soort nieuwe stad ongeveer een uur rijden ten noorden van Beijing, die Love for Life wordt genoemd. Veel Chinezen klagen er over dat China een land zonder tradities en saamhorigheid is geworden. Daarnaast zijn voor veel Chinezen problemen als de luchtvervuiling en het gevoel dat voedsel vaak niet veilig is, items die dagelijks terugkeren. Een van de antwoorden daarop is dat nieuwe wijken of zelfs steden worden gebouwd in gebieden die relatief schoon zijn, het zijn een soort all-in concepten met woningen, winkels, scholen en ook zorg. Daarnaast worden altijd voorzieningen zoals biologische boerderijtjes gecreëerd, en worden de inwoners van de stad of wijk gestimuleerd om zelf gewassen te verbouwen.

In Love for Life wordt – zoals in veel van deze concepten – de bekende Chinese highrise gebouwd in combinatie met lowrise. Als Nederlander moet je er in China aan wennen dat highrise absoluut geen negatieve connotatie heeft, integendeel, het wordt eerder als ‘sterk’, en ‘powerfull’ gezien terwijl lowrise als bijna ‘zielig’ kan overkomen.

In Love for Life zijn enkele flatgebouwen gerealiseerd die bedoeld zijn voor ouderen. Veel woningen die bestemd zijn voor gezinnen, zijn verkocht, maar de appartementen voor ouderen lopen slecht. Naar onze mening is dat onder meer te wijten aan het feit dat men naar verhouding te veel woningen voor ouderen heeft gerealiseerd, in combinatie met het feit dat het geen ‘levensbestendige’ woningen zijn en voorzieningen voor ouderen ontbreken.

Overigens zien we vaker in China dat pas als een gebouw (nagenoeg) gerealiseerd is, men zich bedenkt dat het onvoldoende geschikt is voor de aanvankelijke bestemming.

Zo zijn we tijdens deze reis ook naar Tianjin geweest, een van de grotere steden van China, 120 km ten oosten van Beijing gelegen. Hier hebben we gesproken met een vastgoedorganisatie die een express hotel heeft gebouwd maar twijfels heeft over de markt voor hotels. Het casco is nagenoeg gereed en we hebben met deze organisatie gekeken naar de mogelijkheden om het gebouw (zie hieronder) voor zorg in te zetten.

Therese van den Hurk Love for Life

Daarnaast hebben we met deze organisatie gekeken naar een locatie is het centrum van Tianjin. Het gaat om een wijk waar veel ambtenaren wonen en waarvan hieronder een plaatje is opgenomen. In deze wijk zijn recent enkele meer ‘hoogwaardige’ woongebouwen opgeleverd die in korte tijd volledig verkocht en bewoond waren. Op dezelfde locatie is ruimte voor appartementen voor ouderen en een nursing home. Terug in Nederland hebben we enig marktonderzoek gedaan. De conclusie daar uit was dat in deze wijk in Tianjin ruim een miljoen mensen wonen, met een zeer hoog percentage ouderen, en circa 150 plaatsen nursing home. We hebben de betrokken vastgoedgoed organisatie dan ook geadviseerd om deze plannen door te zetten.

 

Therese van den Hurk Luchtfoto Love for Life

Bezoek Love for Life