Rain Flower

Medio oktober bezocht ik, Thérèse van den Hurk, China om in Guiyang, hoofdstad van de provincie Guizhou, in Midden China, een opzet te maken voor een nursing home. Onze opdrachtgever maakt deel uit van een familie die eigenaar is van een vastgoed bedrijf, enkele restaurants en een aannemersbedrijf. De familie en met name de moeder, die in China ook voor komt op een ranglijst van succesvolle vastgoed-dames, heeft dit bedrijf zelf opgebouwd. Qua voorkomen en leefstijl zijn met name vader en moeder bescheiden gebleven, veel familieleden, waaronder onze opdrachtgever, zijn ook maatschappelijk actief.

Onze opdrachtgever, KunYi Li, is onder meer actief in een boeddhistische organisatie die geheel wordt gerund door vrijwilligers die met voedingswaren die zij cadeau krijgen, dagelijks maaltijden verzorgen voor ouderen die eenzaam en/of arm zijn. Deze organisatie heet – in vertaling – Rain Flower Vegetarian Restaurant en is opgezet door Master Da Xing. Hij heeft in 2013 de eerste vestiging opgezet in Hangzou, en bijna 2 jaar later zijn er meer dan 200 vestigingen in China. De slogan van Rain Flower is: ‘No Killing, No Trading, Be Grateful, Become Vegetarian.

Therese van den Hurk Ouderenzorgchina

Op de foto hierboven staat de oprichter van de vestiging in Guiyang, professor Chen, rechts van mij, we staan voor afbeeldingen met religieuze teksten.

Naast een ruimte die wordt gebruikt om te koken en te eten, is er ook een ruimte met religieuze literatuur en een ontmoetingsruimte. Een deel van de vrijwilligers die hier werkzaam zijn, spreekt om principieel religieuze redenen niet, en maakt dat kenbaar aan de hand van een badge.

Meer informatie over Rain Flower is te vinden op de website.

Green Garden

In Guiyang hebben we voor een locatie genaamd Green Garden een complete opzet gemaakt voor een nursing home voor zware zorg, voor mensen met dementie en/of lichamelijke klachten in combinatie met dagopvang dementie. Om te bepalen wat we daarin juist wel en zeker niet zouden moeten bieden, hebben we in Guiyang en ook elders in China diverse zorgorganisaties bezocht. De zorg voor mensen met dementie is veelal zeer elementair, zoals uit onderstaande foto blijkt.

Therese van den Hurk Ouderenzorgchina

Met onze opdrachtgever hebben we besproken hoe belangrijk het is dat zwakke ouderen die een beroep (moeten) doen op intramurale zorg daar een goed en waardig leven kunnen hebben. In onze plannen voor het gebouw en de plannen voor de personele bezetting als ook de kwaliteit van het personeel hebben we daar op ingespeeld. Veel organisatie voor ouderenzorg worden in buitenwijken of helemaal buiten de stad gevestigd, wij hebben de opdrachtgever er van kunnen overtuigen dat ‘zijn’ locatie midden in een woonwijk moet komen:

Therese van den Hurk Ouderenzorg China

Rain Flower & Green Garden