Suzhou

In februari zijn we voor de eerste keer naar Suzhou geweest. Suzhou is een van de belangrijke steden in China, dicht bij Shanghai gelegen, met een rijke culturele geschiedenis en economisch welvarend. De stad is gemodelleerd naar Singapore. In Suzhou hebben we een dagcentrum voor ouderen bezocht dat recent was gerealiseerd. Op een mooie locatie midden in een woonwijk geleden en goed geoutilleerd maar weinig aanloop van oudere buurtbewoners.

Voor een van de directeuren van de gemeente hebben we een presentatie gehouden over langdurige zorg en daarbij zijn we ook specifiek ingegaan op voorzieningen voor dagopvang dementie. Zoals bijna altijd in China, werd de bijeenkomst afgesloten met het maken van een foto:

Therese van den Hurk Ouderenzorgchina Suzhou

Tijdens deze reis zijn we ook voor de eerste keer naar Chengdu geweest, hier hebben we met een groep investeerders een locatie bezocht in het centrum waar mogelijk een nursing home kan worden gebouwd. We waren enthousiast over de locatie, midden in een levendige woonwijk, met veel ouderen. We werden er op een pijnlijke wijze mee geconfronteerd dat in China weinig aandacht en zorg is voor mensen met dementie:

 

Therese van den Hurk Ouderenzorgchina Suzhou

Bij de ingang van een ‘sub-wijkje’ in deze woonwijk, hing dit ‘affiche’. Het gaat om een man van 66 jaar oud, hij heeft een CVA gehad en heeft (vasculaire) dementie. Op dat moment is hij al 3 maanden ‘zoek’. In het hotel kwamen we in gesprek met de hotel directeur, een aardige en levendige vrouw. Zij vertelde dat haar demente moeder ook zoek was, ongeveer 6 weken op dat moment, en dat ze er rekening mee hield dat ze haar moeder nooit meer (levend) terug zou zien.

Dit zijn confronterende gebeurtenissen en het motiveert ons om door te gaan met onze activiteiten op het gebied van ouderenzorg in China.

Chengdu

Overigens hadden we in Chengdu ook zeer positieve ervaringen met zorg voor ouderen. We bezochten een ‘ontmoetingscentrum’ naar Nederlands concept, maar opgezet door Japanners:

Therese van den Hurk Ouderenzorgchina Suzhou

Dit centrum was professioneel opgezet en ingericht. En, heel belangrijk: het was zichtbaar dat het personeel goed was getraind ook in de omgang met (demente) ouderen.

Chinees Nieuwjaar

Chinees nieuwjaar was zeer aanstaande, en dat was goed te merken. Veel gebouwen en soms ook buitenruimtes waren (uitbundig) versierd. Het nieuwe Chinese jaar is het jaar van het schaap, alhoewel sommigen zeggen dat het jaar van de geit is. Het schaap is het achtste dier in de Chinese dierenriem. Kenmerken die met het schaap worden geassocieerd zijn eerbied voor de natuur, gevoel voor kunst en behoefte aan comfort en veiligheid. Het Chinese nieuwjaar of ook wel lentefeest of lentefestival genoemd, is een belangrijk feest. En ook een periode van vakantie waarin mensen op bezoek gaan bij familie en elkaar cadeaus geven.

Therese van den Hurk Ouderenzorgchina Suzhou

 

 

Bezoek Suzhou